Nuorissa on tulevaisuus

Tätä fraasia olen kuullut 28:n elinvuoteni aikana useasti. Valitettavan usein kuitenkaan aikuisten sekä päättäjien puheet ja teot eivät täsmää. On toki myönnettävä, että lapset ja nuoret tekevät välillä tyhmyyksiä, mutta se kuuluu osana nuoruuteen. Virheistä oppii sanotaan. Kukaan meistä ei voi väittää, etteikö joskus olisi tullut toimittua vähän typerästi. Ainakin omalta osaltani voin todeta sen, että tyhmyyksiä tuli tehtyä nuorempana ja on niitä tullut tehtyä myös aikuisenakin.

Miksi siis valitsin blogini aiheeksi nuoret? On ehkä syytä kertoa hieman omista taustoistani. Olen tällä hetkellä päätoiminen puheenjohtaja Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnassa ja toimin myös Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin hallituksessa. Sen lisäksi olen toiminut liikunnan ja urheilun parissa erilaisissa tehtävissä. Jälkimmäisessä olen saanut omakohtaisesti nähdä myös sen, että miten lapsista kasvaa näitä tulevaisuuden toivoja. Mutta varsinainen syy ottaa nuoret aiheekseni on toki viime aikainen keskustelu nuorten syrjäytymisestä sekä tämän kesän ja syksyn aikana käymäni keskustelut eri paikkakuntien nuorisovaltuutettujen kanssa.

Usein kuulee sanottavan, että nuoria ei kiinnosta yhteiskunnalliset asiat. Voin todeta, että meillä on hyvinkin suuri määrä nuoria, jotka haluavat kantaa osansa yhteisten asioiden hoitamisesta. Valitettavasti heidän vaikuttamismahdollisuutensa on kovin riippuvaisia meidän aikuisten kyvystä kuunnella ja sisäistä nuoren ihmisen ajatuksia. Otetaanpa esimerkki. Keskustelin Vaasassa vasta valittujen nuorisovaltuutettujen kanssa heidän ajatuksistaan paikallisista asioista. Ensimmäinen askel aikuisella on se, että sisäistää heti sen, ettei ole aivan tietoinen nuorten asioista. Niin… olen 28-vuotias ja en todellakaan osaa kuvitella, mitä nykynuoret kokevat elämässään, sillä 10-15 vuoden aikana maailma on muuttunut hirmuisesti.

Tästä syystä haluankin antaa hämeenlinnalaisille nuorille omalta osaltani mahdollisuuden. Vastaan aina kysymyksiinne ja oveni on teille avoin. Te olette niitä tulevaisuuden vastuunkantajia ja toivon voivani auttaa teitä tiellänne tähtiin. Jokaisen aikuisen tulisi tehdä näin. Miksi? Siksi, että jonain päivänä vanhuus tulee väistämättä vastaan ja silloin nämä nuoret kantavat myös meistä huolta.

Suosittelenkin siis tutustumaan hämeenlinnalaisten lasten ja nuorten ajatuksiin omasta kaupungistamme täältä.

Pitämällä huolta nuorisostamme, me pidämme huolta myös ikäihmisistä. Nyt ja tulevaisuudessa.

Akseli

Kirjoittaja on nuori kokoomuslainen kunnallisvaaliehdokas Hämeenlinnasta.

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Nuorissa on tulevaisuus”
 1. avatar Akseli Hakala sanoo:

  Kiitos kommentistasi Kimmo. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että erityisesti kuntapolitiikassa sukupolvien väliset asetelmat eivät tällä hetkellä ole kovinkaan suotuisat nuorison näkökulmasta. Toivon todella, että tulevat kuntavaalit tulevat muuttamaan tilannetta suotuisampaan suuntaan.

  Ei kuitenkaan riitä, että valtuustoon tulee vaihtuvuutta, vaan valtuutettujen tulee aidosti keskustella ja kuunnella nuoria. On kuulijan tehtävä varmistaa, että ymmärtää nuoren kertomat asiat oikein. Vain tällä tavalla voimme varmistaa, että tulevaisuudessakin nuoret haluavat vaikuttaa rakentavasti yhteisiin asioihin.

  – Akseli

 2. avatar Kimmo Kautio sanoo:

  Nuorilla on usein myös se vaikeus tuoda ajatuksiaan julki tulematta väärin ymmärretyksi. Minusta meillä noin kolmekymppisillä on iso vastuu toimia linkkinä, kun emme vielä ole onnistuneet täysin etäännyttämään itseämme nuorten maailmasta, mutta ehkä meillä on kuitenkin jo riittävästi kokemusperäistä tietoa elämästä, jotta osaamme pukea niitä ajatuksia sanoiksi ja vaatia niiden kuulluksi tulemista.

  Väittäisin melkein, että meidän elämän ruuhkavuosiamme elävien ikäluokan puuttuminen keski- ja eläkeikäisten hallitsemasta kunnallisesta päätöksenteosta koituu nuorten tappioksi. Olkoonkin, että sellaisten yläasteikäisten ja vanhempien nuorten keski-ikäisillä isillä ja äideillä alkaa olla vanhemmuuden lomassa aikaa osallistua mm. kunnalliseen päätöksentekoon ja heillä on toki oma jälkikasvunsa tuomassa perspektiiviä nuorten asioista, mutta se on kuitenkin väistämättä enemmän suojakypärää päähän sovittelevan holhoavan vanhemman rooli, jossa usein ajattelee automaattisesti tietävänsä mikä on lasten parhaaksi.

  Kimmo Kautio
  kunnallisvaaliehdokas (vihr.)
  Hattula

css.php