Vastuunkantoa Pro Hämeenlinna!

Julkaistu 10.11. Hämeen Sanomissa otsikolla ”Pölhöpopulismi ei ole vastuunkantoa”.

*************************

Hämeen Sanomat uutisoi puolueiden välisten kaupungin luottamustoimipaikkoja koskevien neuvottelujen olevan jo heti alkajaisiksi vaikeuksissa. Hankaluudet johtuvat erimielisyyksistä SDP:n, kokoomuksen ja Pro Hämeenlinnan välillä siitä, että ovatko asiakysymykset ensisijainen asia, joita neuvotteluissa tulee käsitellä. Pro Hämeenlinnan näkökulma on se, että ensin jaetaan paikat. Tämän jälkeen mietitään, että mitä tulevalla valtuustokaudella tehdään.

Kohtalaisen kokeneena järjestötoimijana tilanne tuntuu suoraan sanoen huvittavalta. Koalitio, joka syytti hyvä veli-verkostoista SDP:n ja kokoomuksen toimijoita, on nyt jakamassa luottamustoimipaikkoja sulle-mulle-periaatteella. Jos tämä ei ole sitä hyvä veli-verkoston toimintaa, niin mikä sitten on? Valaisen nyt Hannu Kärpästä ja Kari Ilkkalaa, että kyllä ne asiakysymykset ovat se kaikkein tärkein asia. Kyllä kaupunkilaisena minua kiinnostaa huomattavan paljon enemmän Hämeenlinnassa tehtävät asiat, kuin se kuka niistä on missäkin paikalla päättämässä.

Voin vain kummeksua Pro Hämeenlinnan ottamaa linjaa. Eikö tarkoituksena olekaan hoitaa Hämeenlinnan asioita mahdollisimman hyvin, vaan haalia mahdollisimman monta luottamustoimipaikkaa hyville siskoille ja veljille? Muistutan, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja siihen kuuluvat myös kompromissit ja niitä kompromisseja on seuraavan neljän vuoden kuluessa luvassa aika monia. Tämä on hyvä Pro Hämeenlinnankin muistaa, sillä kun vastuuta olette halunneet, sitä pitää myös kantaa. Pelkät pölhöpopulistiset kikkailut joka tilanteessa eivät yhteisten asioiden hoitamista ole!

Akseli Hakala

11 kommenttia artikkeliin “Vastuunkantoa Pro Hämeenlinna!”
 1. Akseli Hakala sanoo:

  Terve Tapsa,

  Kuten jo aiemmin mainitsin, on Hämeenlinnaa kehitettävä. Kehittäminen sujuu parhaiten, kun asioita tehdään yhteistyössä. Sen sijaan, että keskitytään vääntämään Vekan tai Kiemungin roolista, olisi rakentavampaan keskittyä niihin tehtäviin asioihin. On selvää, että yhteistyöhalukkuus ei ole kaikkein parasta, jos ensimmäiseksi päätäsi ollaan haluamassa keihäänkärkeen.

  Oppositiopolitikointi Hämeenlinnan tasolla olisi hieman erikoista. Kuten sanoin tuossa eräässä kommentissa aiemmin, neuvotteluissa joudutaan aina joustamaan puolin ja toisin. On paljon parempi saada edes hieman omia ajatuksiaan läpi, kuin huudella puskista saamatta mitään aikaan.

  Toivon todella, että nyt neuvottelijat oikeasti sopivat valtuusto-ohjelmasta mahdollisimman laajalla kokoonpanolla ja sitten sopivat paikkajaosta, jolla ohjelmaa lähdetään toteuttamaan.

  Terveisin,
  Akseli

 2. Akseli Hakala sanoo:

  Terve Kari,

  Yritän hieman kirkastaa vastaustani. Kun valtuusto-ohjelmaa kirjoitetaan, on sen tarkoituksena toimia valtuustokauden aikana eräänlaisena toimintasuunnitelmana. Jotta tätä toimintasuunnitelmaa toteutetaan, on tiettyjä luottamustoimia jaettava asianmukaisesti. Mitä laajempi hyväksyntä ohjelmalla on, sitä helpompaa ovat myös paikkajakojen tekeminen. Tämä taas tarkoittaa sitä, että saadakseen tiettyjä asioita eteenpäin on joissain asioissa annettava toiselle hieman siimaa.

  Oman kokemukseni mukaan asiakysymykset on helpompi sopia ennen paikkajakoa, koska tuolloin jokaisella taholla on jotakin saavutettavaa.

  Kritiikkini ei myöskään pelkästään perustunut tähän yksittäiseen uutiseen, vaan se on pidemmän ajan seuraamisen tulosta. Ymmärrän tyytymättömyytenne tiettyihin toimintatapoihin, mutta sen sijaan, että vastustetaan jotain asiaa, voitaisiin aidosti tarjota omaa vaihtoehtoa tilanteeseen mukautuen. Muutoksia on mahdollista saada aikaan yhteistyöllä.

  Terveisin,
  Akseli

 3. Silvon Tapsa sanoo:

  Vastuunkantoa, ”Pro Hämeenlinna” kuulutti Akseli Hakala kirjoituksensa otsikossa! Hän ei ymmärrä, miksi vaalien voittanut Pro Hämeenlinna-koalitio haluaa ensin saada selvyyttä sos/kok paikkojen jaosta ennen neuvotteluja poliittisista kysymyksistä.
  Onhan koalitiolle tärkeätä tietää, onko tarkoitus tehdä minkäänlaisia ”uudelleen järjestelyjä” hallitsevan valta-akselin ”keulamiesten” asemista. Jos samat (Kiemunki ja Vekka) saavat siellä jatkaa entisiä touhujaan, on aivan turhaa aloittaa minkäänlaisia neuvotteluja Hämeenlinnan tulevaisuudesta sos/kok-ryhmän kanssa. Mielestäni on silloin vain oppositio-politiikkaan tyytyminen!
  Siis…vastuunkantoa, sos/kok-ryhmä! Kaupungin valtuuston pj. paikka kuuluu Lulu Riikoselle!
  Näyttää siltä, että blogin kirjoittaja jo, painavien kommenttien jälkeen, hieman lauhtui! Päättelen siitä hänen viimeisimmästä kommenistaan, jossa hän vain yleisesti kertoo, jo ennenkin esitettyä asiaa, miten valtuutettujen tulisi yhteis-ymmärryksessä, ja avoimessa ilmapiirissä, toimia Hämeenlinnan parhaaksi!
  Terv! Tapsa

 4. Kari Ilkkala sanoo:

  Tervehdys Akseli,

  hieno vastaus, joskaan ei kysymykseeni: miten linjanvedot asiakysymyksissä mielestäsi vaikuttavat (tai pitäisi vaikuttaa) paikkajakoon? Vai tarkoittaako vastauksesi, että asiakysymyksissä onkin tosiasiassa kyse nimenomaan henkilöistä ja eri ryhmien halusta päästä vaikuttamaan siihen, ketä muut ryhmät esittävät millekin paikalle?

  Toivon Aleksi että et nyt tahallasi sekoita Hannun ja minun ilmaisua arvostamani Riikka Happosen ilmaisuun. Asiakysymykset kiinnostavat meitä mitä suurimmassa määrin, ja ymmärrät Riikan jutun asiayhteydestä oikein hyvin, että kommenttimme liittyi nimenomaan linjakeskustelujen kytkemiseen paikkaneuvotteluihin.

  Lisäksi meitä kiinnostaa demokratia, ja miten se toteutuu, jos ollenkaan, tässä prosessissa. Olimme pelkkänä korvana, kun yritimme ymmärtää ja hahmottaa mistä halutaan sopia, mikä on paperin haluttu kattavuus, karkeus- ja konkretiataso, sitovuus tai yksimielisyysvaatimus. Asiasta ei toistaiseksi ole käytettävissä mitään koherenttia esitystä, mutta toivottavasti sellainen saadaan.

  Tässä sinunkin ketjussasi on vähän vastaavaa makua, kuin jos minä alkaisin isällisesti ja suurin siveltimen vedoin torumaan sinua perheväkivallan haitoista ja tyttöystävän pahoinpitelyn sosiaalisesta paheksuttavuudesta. Kukaan ei tiedä eikä kukaan ole väittänyt, että läimit tyttöystävääsi, mutta kaikille tulee tunne että tässä on jotain, kun sinua pitää aiheesta opettaa.

  Ensimmäinen neuvottelukosketus on otettu. Tilanne on uusi, ja silloin vähintään ensitapaaminen kuluu neuvotteluasemien hahmottamiseen, eikä siinä ole kyse mistään kyräilystä tai sapelien kalistelusta.

 5. Akseli Hakala sanoo:

  Huomenta Seppo,
  Kritiikkiä saa antaa ja sitä pitää myös itse kestää. Kunnioitus eri toimijoita kohtaan on olemassa enkä kiellä, etteivätkö Hannu ja Kari tahoillaan tekisi hyvää työtä. Pitää muistaa, etten kritisoinut heitä ihmisinä, vaan kritisoin tapaa, jolla he asiansa esittivät.
  Tapanani on puhua asioista suoraan ja kaunistelematta. Tätä samaa periaatetta noudatan myös toimiessani kokoomuksen sisällä ja oman osansa tästä ovat saaneet myös ministerimme. Arvostan jokaista ihmisenä, mutta asiakysymyksissä on oikeus antaa aidosti palautetta.

  Olisin toki voinut tekstissäni mainita olleeni kokoomuksen ehdokkaana, mutta sen merkitys itse asiaa kohtaan olisi ollut toissijainen. Toisekseen en myöskään ole peitellyt kokoomuslaisuuttani missään vaiheessa.

  Siihen, että saamani äänimäärä on vain murto-osa em. henkilöiden saaliista, on olemassa selkeät syyt. Nämä syyt olen myös itsetutkiskelun kautta käynyt asianmukaisesti läpi. Uskon myös, että tiedät minun tehneen valtavan määrän töitä kampanjani aikana. Kiersin ovelta ovelle ja kuuntelin aidosti kaupunkilaisten ajatuksia. Olen luvannut viedä eteenpäin saamani palautteet ja aion lupaukseni myös pitää.

  Lopuksi toivon neuvottelijoille kärsivällisyyttä. Tässä tilanteessa on saatava kipeitäkin ratkaisuja tehtyä ja mielestäni niiden ratkaisujen suuntaviivat on asetettava luottamuspaikkajaon edelle.

  Terveisin,
  Akseli

 6. Akseli Hakala sanoo:

  Terve Kari,

  Nähdäkseni tärkeintä on se, että Hämeenlinnaa kehitetään ja viedään vastuullisesti eteenpäin. Tästä näkökulmasta on käytävä läpi ne asiakysymykset, joita eri puolueilla/ryhmillä on asettaa. Sen sijaan, että kolistellaan sapeleita vastakkain, on löydettävä keinoja taloudentasapainottamiseksi ja peruspalvelujen turvaamiseksi. On paljon tärkeämpää saada asiakysymykset sovittua, jotta osataan hakea eri luottamustehtäviin parhaat tekijät. Valituissa valtuutetuissa on hyvä kattaus eri alojen osaajia.

  Uskon myös Kari aidosti, että Pro Hämeenlinnalla on vakaa tahto kehittää Hämeenlinnasta parempi paikka hämeenlinnalaisilla asua ja elää. Mitä neuvotteluihin tulee, niin vikaa on yhtäläisesti demareissa, kokoomuslaisissa, kuten myös teissä. Asioiden etenemisen kannalta on kuitenkin parempi, jos eri osapuolet eivät lähde syyttelemään toinen toisiaan. Neuvottelut ovat varmasti aika ajoin tiukkojakin, mutta kompromisseja pitää tehdä Tämä koskee yhtäläisesti demareita, kokoomuslaisia, vihreitä ja Pro Hämeenlinnaa.

  Tästä syystä Kari aidosti toivon, että käytte neuvotteluja hyvässä hengessä. Se, mitä neuvotteluista jää käteen, on neuvottelijoiden panoksesta kiinni. Se voi tarkoittaa myös parempia paikkoja Prolle. Se tosin on sinusta ja Hannusta kiinni. Mitä enemmän neuvottelut pitävät sisällään keskinäistä kyräilyä, sen paskempi maku jää kaikille suuhun.

  Terveisin,
  Akseli

 7. Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Aleksi

  Pitäydyn valaisemasta Sinua, mutta kyllä olisi ollut reilua, että Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessasi olisit tuonut avoimesti esille sen, että olit kuntavaaliehdokkaana Kokoomuksen listalla. Lukijat olisivat ansainneet tämän taustatiedon.

  Sivullisena ja kokoomushenkisenä en tietenkään tohdi edes ehdottaa, että esimerkiksi tällä omalla palstallasi toisit esille myös saamasi 12 äänen kannatuksen verrattuna Hannu Kärpäsen 311 ja Kari Ilkkalan 819 ääneen.

  Menestystä poliittiselle urallesi toivottaen – ja sellaista sydämen viisautta, jossa riittää kunnioitusta kaikkia toimijoita kohtaan.

 8. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Akseli,

  nyt on ihan pakko kysyä sinulta kokeneelta toimijalta, että miten ajattelit suurimpienkaan linjanvetojen vaikuttavan luottamuspaikkojen jakoon? Ajattelitko niinkö että demarit vaikka löysentää kutakuinkin nihilistisiä paikkavaatimuksiaan jos saa Prolta mieleisiään vastauksia, vai mitä meinasit?

  Aitoja perusteluja, kiitos…

 9. Akseli Hakala sanoo:

  Terve Hannu,

  Kiitokset kommentistasi. Kuten varmasti hyvin tiedätkin, on eri puolueilla aktiiviset opiskelija- ja nuorisojärjestönsä. Uskon, että olet myös oppinut sen, että opiskelija- ja nuorisojärjestöissä harvemmin huumoripitoisia tekstejä viljellään vaan tartumme kulloinkin ajankohtaisena pitämäämme epäkohtaan. Se, että nostat Schubakin kommentin esiin, ei varsinaisesti liity tekstiini, joten en siihen viitsi sen paremmin tarttua.

  Voit toki pitää tekstiä huumorina, mutta uskottavuutesi kannalta suosittelen, että vastaat esittämiini väitteisiin. Kuten tekstissäni totesin, olen nuoresta iästäni huolimatta kokenut toimija ja tiedän todella hyvin, miten erilaisissa luottamustehtävissä toimitaan.

  Toivonkin siis sinulta aitoja perusteluja sille, että miksi haluat jakaa luottamustoimipaikat ennen suurimpia linjavetoja?

  Terveisin,
  Akseli

 10. Ehtoota Aleksi!

  Olen aina tykännyt huumoripitoisista blogeista ja kirjoituksista. Yritän niitä joskus vääntää itsekin. Ne vaan eivät aina synny luonnostaan, enkä ole niissä oikein onnistunut. Onnitteluni Sinulle kuitenkin tästä raapaisusta! Tämä on paras huumoripläjäys pitkästä aikaa. Tekstistä huomaa heti, että Sinulla on sana hallussa ja vatsahermoja kutkuttaa heti alusta alkaen. Olen päätynyt lopputulokseen, että kokoomuksella on joku useamman vuoden pitkä koulutusohjelma, missä valmistuu näitä verbaalikkoja, kuten taannoin oli tämä ”heikomman aineksen ” lanseeraajakin.
  Kirjoitus piti heti alusta alkaen jännitystä ja huumoria yllä. Se ei lässähtänyt edes Hannu Kärpäsen ja Kari Ilkkalan nimen mainitsemiseen, vaan nauraa sai ihan loppuun asti. Nyt jään odottamaan seuraavia tekstejäsi. Uskon, että ylität odotukseni, vaikka näin noviisina en itse keksikään, miten tätä tekstiä paremmaksi voisi panna.
  Terkuin Hannu K

Paluuviitteet
Katso mitä muut sanovat...
 1. […] Vastuunkantoa Pro Hämeenlinna (Akseli Hakala) […]css.php