Laatuoluet ruokakauppoihin

Mielipidekirjoitus julkaistu Hämeen Sanomissa ja Savon Sanomissa 8.2.2013

Olin tyytyväinen lukiessani Pellervon taloustutkimuksen 6.2. julkaiseman tutkimuksen IV-oluen myynnin siirtämisestä päivittäistavarakauppoihin. Tämä tukee kokoomusopiskelijoiden tavoitetta saada laatuoluet kauppoihin. Kokoomusopiskelijat on esittänyt, että 7,5-prosenttisten käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myynti vapautetaan.

Kokoomusopiskelijoiden näkemystä tukevat tutkimustulokset verotulojen kasvamisesta, alkoholin Viron tuonnin vähenemisestä sekä työllisyysvaikutuksista. THL:n johtaja Pekka Puskan näkemyksiin saatavuuden rajoittamisen vaikutuksista en yhdy. Suomalainen alkoholipolitiikka on perustunut vuosikausia alkoholin saamisen rajoittamiseen ja tulokset ovat selviä. Viinat haetaan Virosta.

Erityiseksi huomion kohteeksi nostaisin kotimaiset pienpanimot, joiden mahdollisuudet tarjota laadukkaita kotimaisia tuotteitaan on täysin Alkon armoilla. Todelliset kotimaiset taidonnäytteet jäävät siis vaille suuren yleisön huomiota. Näen tässä suuren potentiaalin. Parhaassa tapauksessa perinteinen perjantaipullo vaihtuu saunaoluena nautittavaan lähipanimon laadukkaaseen tuotteeseen.

Taloudelliset hyödyt ovat ilmeiset. Nykyisellä verotuksella esimerkiksi nelosoluen myynti kaupoissa laskisi tuotteen hintaa selvästi johtuen Alkon tehottomasta jakelujärjestelmästä. Verotulojen arvioidaan kuitenkin kasvavan 54 miljoonalla eurolla sekä työllisyysvaikutuksien arvioidaan olevan 300-400 henkilötyövuotta.

Alkoholilainsäädännön suurempaan remonttiin en kuitenkaan näe tarvetta. Alkoholilain tarkoitus on ehkäistä alkoholilähtöisiä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Tämän kannalta on ymmärrettävää, että vahvemmat alkoholijuomat pidetään yhä Alkon yksinoikeutena. Erikoisoluiden ja – siidereiden myynnin rajoittamista on kuitenkin vaikea ymmärtää. Laatuoluet eivät ole uhka kansanterveydelle.

Akseli Hakala
Kirjoittaja on Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry:n puheenjohtaja.

2 kommenttia artikkeliin “Laatuoluet ruokakauppoihin”
 1. Akseli Hakala sanoo:

  Terve Esa,

  Mainitsemasi näkökulmat ovat erittäin tärkeitä. Heitän muutaman nopean ajatuksen.

  Laivoilta tuotavat alkoholit eivät tosiaan ole niitä ns. laatuoluita. Mutta se, että tuonti edes hieman laskisi ja siirtyisi kotimaasta ostettavaksi, lisäisi verotuottoja merkittävästi.

  Näen asian niin, että päivittäistavarakaupat ovat valmiita kilpailemaan myös hyvällä olutvalikoimalla, kuten ne jo nykyiselläänkin tekevät.

  En siis usko, että valikoimat suppenisivat, sillä suomalainen kuluttaja on varsin valistunut ja haluaa ostaa mielellään lähellä tuotettuja tuotteita. Erityisesti silloin, kun ne ovat hyvälaatuisia.

 2. Esa Lehtinen sanoo:

  Terve Aleksi!

  Olen itsekin vapaan kaupankäynnin kannattaja useimmissa tuotteissa ja palveluissa, mutta alkoholituotteiden kaupan vapauttamisessa olen hieman skeptinen. Syyni tähän ei ole se perinteinen eli kansanterveydelliset syyt, sillä kyllähän suomalainen Juoppo-Jeppe ne viinansa saa vaikka mistä, vaan olen enemmänkin huolissani tuotteiden laadusta. Tuossa mainitsemassasi Suiomen Panimoliiton tilaamassa ja PTT:n tekemässä tutkimuksessa puhuttiin yhtenä vahvojen oluiden myynnin vapauttamisen perusteena Viron tuonnin vähenemistä. Kuitenkin, kun seuraa matkustajien kärryissään raahaamien olutlaatikoiden etikettejä, niin sieltä ei tuoda mitään laatuoluita, vaan peruslagerlaatikoita mallia Saku, Koff ja Lapin Kulta Olen itse laatuviinien ja laatuoluiden (Erityisesti tummat ja vahvat!) ystävä, ja mielestäni meillä Suomessa Alko ja Ruotsissa Systembolaget ovat tehneet näillä alueilla erittäin hyvää työtä. Palvelu Alkoissa on nykyään laadukasta ja laatutuotteiden valikoimat ovat erittäin hyvät ja laajat. Tällaista ei todellakaan tule tarjolle, jos vahvat oluet ja viinit vapautetaan kauppoihin. Pelkoni on se, että sekä tarjionta että myös laatu ”vesitetään”. Näinhän on tapahtunut muualla Euroopassa, missä on sallittu vapaa alkoholimyynti kaikissa kaupoissa. Kauppojen valikoimat ovat todella keskinkertaisia ja suhteellisen suppeita. Ei esim. Keski-Eurooppalaisesta marketista saa paljoakaan ns. laatuviinejä ja -oluita, vaan enemmänkin keskinkertaista ja helpostii myytävää ”peruskamaa”. Useat eurooppalaiset ystäväni ovat aina Suomessa käydessään ihastelleet Alkon laajoja ja laadukkaita valikoimia, jotka ylittävät heidän omien kauppojensa valikoimat mennen tullen. Sen sijaan siinä olet oikeassa, että paikallisten pienpanimoiden ja pienten viinituottajien tuotteiden myyntiä ja myyntiinsaattamista tulisi täällä Suomessa helpottaa. Tässä voisi auttaa suoran tila- ja panimomyynnin salliminen ja lisäksi Alkon tulisi enemmän ottaa paikallisissa liikkeissään huomioon kyseisten alueiden paikallisia tuotteita. Alkon myyntiverkostoa voisi myös laajentaa rajusti esim. perustamalla Helsingin Stockmann-tyyppisiä ”shop-in-shop” -myymälöitä isoihin marketteihin ja tavarataloihin. Näitä shop-in-shop -liikkeiden määrän lisäämisellä voisi jo saada sitä laadukkuutta tuotteisiin ja asiantuntevuutta myyntiin.

  Terveisin Esa Lehtinen

css.php