Asuuko sinussa riidankylväjä?

Julkaistu Hämeen Sanomissa 6.6.2013 otsikolla ”Hämeenlinnassa pesii joukko riidankylväjiä”.

*****

Don Huonot tekivät aikoinaan kappaleen nimeltä Riidankylväjä. Vähitellen alkaa tuntua siltä, että sellainen on pesiytynyt kotoiseen Hämeenlinnaamme ja Suomeen yleisemminkin. Ajatellaanpa tätä vihapuhetta ruotsin kielen asemaa maamme toisen kotimaisena kielenä puolustaneita kohtaan. Onko asia todellakin niin iso, että se johtaa näin radikaaleihin toimiin? Ei ole, eikä sellaisia asioita olekaan, että kyseisen kaltainen toiminta olisi missään määrin hyväksyttävää.

Miten Hämeenlinna sitten asiaan liittyy? Liittyy hyvinkin vahvasti, sillä harva se päivä saamme lukea paikallislehdestä juttuja, joissa asiakysymyksistä nousee isompi juttu, kuin ne itse asiassa edes ovat. Silloin, kun asiakysymyksissä olevat erimielisyydet muuttuvat henkilöiden välisiksi kiistoiksi, on menty todella pahasti metsään. Nyt viimeistään olisi syytä jokaisen päättäjän katsoa aidosti peiliin ja kysyä itseltään, että toiminko nyt kaupunkilaisten eduksi vai onko riidankylväjä saanut minusta otteen?

Kysymys on syytä jokaisen esittää, sillä nyt emme puhu pienistä asioista. Se, miten me päättäjät toimimme, vaikuttaa suuresti siihen, miten kaupunkimme koetaan. Onko Hämeenlinna houkutteleva työnantaja, jos tekemäsi työ jatkuvasti kyseenalaistetaan? Onko Hämeenlinna houkutteleva paikka elää ja yrittää, jos sekä paikallinen että valtakunnallinen media toitottaa päättäjien eripurasta? Tätä joka ainoan on hyvä miettiä. Haluammeko me profiloitua riitaisana ja aikaansaamattomana kaupunkina vai onko tavoitteenamme olla tulevaisuuteen katsova ja asukasystävällinen kaupunki.

Lopuksi vielä totean, että riidankylväjä ei vaikuta pelkästään yksittäisiin ihmisiin vaan myös heidän kohteenaan olevien lähipiiriin. Jokainen meistä on inhimillinen ja joskus sortuu riidankylvämiseen, mutta silloin fiksu ihminen menee itseensä ja pahoittelee. Näin on käynyt itsellenikin ja siksi se peiliin katsominen on aika ajoin ihan paikallaan, sillä yksikään asia ei ole niin iso, että se oikeuttaa aiheuttamaan mielipahaa muille.

Akseli Hakala
Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry:n puheenjohtaja

Kommentointi on suljettu.

css.php